Skip to main content

Elke ouder weet ongetwijfeld hoe hard een tuutje soms voor troost kan zorgen, maar op een tuutje sabbelen, heeft ook enkele nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld de tand- & kaakgroei, maar ook de spraakontwikkeling hinderen. Het is dus belangrijk om op het juiste moment en met de juiste voorbereiding, het tuutje weg te ‘toveren’. Afscheid nemen van een tuutje is voor sommige kinderen een nachtmerrie.

In Denemarken en Zweden is het een traditie dat peuters op hun 3de levensjaar hun fopspeen vaarwel zeggen en in een ‘tuutjesboom’ hangen. In Aalst is er een 115 jaar oude hazelaar die werd omgetoverd in een ‘tuutjesboom’. In het natuurmuseum ‘De Wereld van Kina’ in Gent staat er ook een ‘tuutjesboom’.

Ook onze Windwijzer-kleutertjes nemen niet zo graag afscheid van hun tuutje, maar onze ‘tuutjesboom’ kan helpen om dat afscheid iets zachter te maken.

Het hele jaar door kan je kind zijn/haar tuutjes in de ‘tuutjesboom’ achterlaten. We willen het hen op die manier gemakkelijker maken om afscheid te nemen van hun tuutje. Het voordeel hiervan is dat er niet hoeft te worden gewacht op één specifiek tijdstip in het jaar & zo zien de kindjes ook andere leeftijdsgenootjes hun tuutje afgeven. Op die manier motiveren ze elkaar: ‘Kijk, mijn tuutje hangt daar.’

Heeft je kindje zijn/haar tuutje in onze ‘tuutjesboom’ omhoog gehangen, dan kan je héél vaak nog even terug kijken naar de ‘tuutjesboom’ om te kijken hoe het met je tuutje gaat.

Best een leuk en mooi idee toch?
Daarom stappen wij graag mee in dit proces om onze vriendjes te helpen. We geven jullie graag nog enkele tips mee om het afscheid nog wat te vergemakkelijken voordat het tuutje in onze boom wordt gehangen.

  1. Geef enkel het tuutje op welbepaalde ogenblikken, bijvoorbeeld bij het middagdutje of het slapengaan. Voor de rest van de dag ‘rust’ de fopspeen in een mooi doosje. Je kindje kan hem er zelf instoppen. Haal in een volgende fase het tuutje weg zodra je kindje ingeslapen is. Bouw het gebruik dan verder af tot je kindje de speen niet meer nodig heeft.
  2. Je kan de kinderen ook in hun ‘groot zijn’ aanspreken: ‘Je bent nu al een beetje groter en een fopspeen is voor kleine kindjes.’
  3. Sommigen gebruiken ook de korte pijn en kiezen ervoor de speen van het ene moment op het andere af te schaffen. Weg is weg.
  4. Met een verhaaltje is het voor kinderen eenvoudiger en begrijpelijker om afscheid te nemen van hun tuutje, zoals:

De Molenvliet kabouters
Milan en de tutjesboom €13,95 – Clavis – vanaf 2 jaar – ISBN 9789044833621
Tuur wil zijn tutje € 8,99 – Ballon Kids – vanaf 2 jaar – ISBN 9789403206561
Daaag Speen! (jongensversie) – Moon – vanaf 2 jaar – ISBN 9789048807468
Daaag Speen! (meisjes) (meisjesversie) – Moon – vanaf 2 jaar – ISBN 9789048807475
Het tutje van Leon zit in de weg € 12,95 – Linne Bie – vanaf 2 jaar – ISBN 789079601103
Anna gooit haar tutjes weg € 13,95 – Clasvis – vanaf 2 jaar – ISBN 9789044810356

Dit werkt enkel als thuis ook alle reservetuutjes verdwenen zijn. Dus geef ze gerust mee met jullie kindjes om ze in onze tuutjesboom te hangen.

Foto’s